Naisten vuoro

Urpo Ihalainen: Naisten vuoro

  naisten_vuoro_306x220_CROPLINES_PREV

Kauan sitä on vaadittu ja sitten se on saatu: nimittäin tasa-arvo. Mutta mikä on muuttunut?

Tätä muurahaispesää Ihalaisen Urpo hämmentää kyseenalaistaessaan sukupuolen merkityksen joka asiassa. Naisten vuorossa suurennuslasin alle joutuvat niin rouva yrittäjät, tarjahaloset, hennavirkkuset, akanhaaskat kuin kevytmieliset hupakot. Entäs naisten alkoholismi? Ja perhetragediat? Saako jokainen nainen turpiinsa ilman syytä? Samalla hattu nousee todellisille yksinhuoltajille ja muille unohdetuille naissankareille, joita historia on pullollaan.

Lyhytproosakokoelmassa kuvataan yksinhuoltajuutta ja perheonnea, tasa-arvoa ja tasa-arvottomuutta, kiitollisuutta ja kiittämättömyyttä, kostoa ja anteeksiantoa, yksinkertaisuutta ja vielä suurempaa typeryyttä; himoa ja haluttomuutta, naisten alkoholismia ja absolutismista, prostituutiota ja tekopyhyyttä – naisen vapautta nauttia elämästä ja erotiikasta?

Huoltamon kaikkitietävän varjohallituksen lausunnot ja yliviisaiden naapureiden jälkiviisaat totuudet eivät myös jää huomioimatta. Lisäksi tarinoissa tullaan vanhoiksi ja sen kiviaidan reunalle, jonka taakse Pystylasti lukijansa linkosi. Suuressa roolissa on ehdottomasti sosiaalisen, vastuuntuntoisen persoonan tietoisuus maailman epäkohdista. Mitä muuta aina oikeudenmukaisuuden puolesta paasanneelta ex-bussikuskilta voi odottaa?

Olettaa sopii, että Ihalainen ottaa tarkkaan harkitun riskin kirjoittamalla aiheesta, josta puhuminen on monipolisoitu tietyille suvaitsemattomille kuppikunnille. Onneksi asialla kuin asialla on (ainakin) kaksi puolta. Tyyliä voi kutsua tietokirjalliseksi proosaksi, koska miltei kaikki on totta tai todella tapahtunutta. Joka tapauksessa Ihalaisen humoristinen, raju ja rehellinen proosa tarjoaa taas joukon ihmiskohtaloita, jotka naurattavat ja närästävät. Nyt on naisten vuoro. Hyvässä ja pahassa.

ISBN 978-952-5974-16-4
KL 84.2
128 x 190 mm
256 sivua
Kovakantinen
Kansikuva Markku Metso
Hinta 15 euroa (OVH 24,95)
Tilaa osoitteesta ivan[at]ivanrotta.com.

Urpo Ihalainen blogissa
Naisten vuoron sisällysluettelo